W Polsce rocznie wyrzuca się aż 235 kg żywności, do kosza najczęściej trafia aż 50 % kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wędlin. Skutki takiego marnotrawstwa odbijają się nie tylko na naszym domowym budżecie, ale wiążą się ze znaczącymi stratami cennych zasobów, takich jak grunty, woda oraz energia.
W związku z tym nasi uczniowie z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi w dniach 22 i 23 kwietnia wysłuchali wykładu na temat "Marnowanie żywności - problem, czy fake news?" przeprowadzonego przez panią mgr inż. Marię Cader. Wykład poruszył naszych uczniów dogłębnie. Dyskusjom nie było końca, każdy poczuł się poruszony, tym trudnym problemem. W dalszej części warsztatów, uczniowie sami mieli zmierzyć się z problem we własnej kuchni. Powstały wspaniałe potrawy i dania z rzeczy, które już nie do końca nadawały się do spożycia. To dowód na to, że się da...proszę samemu zobaczyć.
Zobacz więcej: Facebook